Waterstof: hoe investeren? Zijn er waterstoffondsen?

Op dat moment leek de weg vrij voor waterstoftechnologie. De waterstof aandelen van de marktleider Ballard Power stonden genoteerd op iets minder dan € 150. Toen de bedrijven DaimlerChrysler en Ford zich echter bij Ballard AG voegden om de brandstofceldivisie van het Canadese bedrijf volledig over te nemen, stortte de koers van het aandeel uiteindelijk in tot 9,55 Canadese dollar en zakte geleidelijk verder naar iets meer dan 1 €. Daimler en Ford zijn al lang gestopt.

Het bedrijf is momenteel in Chinese handen. De grootste aandeelhouder is Weichai Power, een Chinese autoleverancier die sterk afhankelijk is van brandstofcellen in de motorconstructie. De vraag rijst waar we op het gebied van klimaatbescherming al zouden staan ​​als testauto’s als de Opel Zafira daadwerkelijk hun weg naar de serieproductie met brandstofcellen hadden gevonden. Men moet zich ook afvragen of het zinvol is dat bedrijven die toekomstige technologie produceren zich als meerderheidsaandeelhouders dinosaurussen uit de oude industrie veroorloven. Degenen die uitstekende winsten maken met verbrandingsmotoren, hadden misschien niet zoveel interesse in brandstofcellen.

Het onderwerp waterstof is vandaag net zo hot als toen. Waterstof wordt beschouwd als de hoop van de toekomst voor groene mobiliteit en industrie. De brandstofcel is bedoeld om auto’s, vrachtwagens en schepen aan te drijven, maar veel meer om te zorgen voor een broeikasgasneutrale staal- of chemische industrie. Waterstof zou eindelijk de oplossing kunnen zijn om de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen op te slaan.

Waterstof is een gas dat moet worden opgewekt en, afhankelijk van de productievorm, niet zo klimaatvriendelijk is als het in vereenvoudigde vorm wordt voorgesteld. Alleen waterstof geproduceerd met hernieuwbare energie is daadwerkelijk klimaatvriendelijk. Het huidige productieproces is stoomreforming. (Naar de verklarende film: waterstofproces). Hete stoom splitst aardgas in zijn componenten: waterstof en koolmonoxide. Bij deze methode komt echter ook CO2 vrij.

Elektrolyse met elektriciteit uit wind- en zonne-energiecentrales is milieuvriendelijker. Daarom is het belangrijk om hernieuwbare energiebronnen te promoten als onderdeel van de waterstofstrategie. Zonder wind- en zonne-energiecentrales zal het potentieel van waterstoftechnologie voor klimaatbescherming beperkt zijn. Als waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en vervolgens elders weer wordt omgezet in elektriciteit, kan het rendement nu boven de 70 procent zijn. Wanneer een brandstofcel elektriciteit opwekt uit waterstof, kan deze worden gebruikt om een ​​auto aan te drijven. Het rendement is echter met 30 procent nog erg laag. Dat betekent dat slechts 30 procent van de energie die oorspronkelijk is gebruikt om de waterstof op te wekken, wordt gebruikt. Om over de hele linie aantrekkelijk te worden, moet dit aanzienlijk worden verbeterd. De elektrische aandrijving op batterijen is momenteel aantrekkelijker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tot nu toe slechts twee modellen brandstofcelauto’s in Nederland zijn. De Toyota Mirai en de Hyundai Nexo zijn sporadisch te vinden op de Nederlandse wegen. Deze kunnen worden gevuld bij 60 waterstoftankstations.

In de industrie is waterstof een bewezen technologie. De wereldwijde productie bedraagt ​​momenteel 600 miljard kubieke meter. Dit bedrag zou 1,5 procent van de energiebehoefte van de wereld kunnen dekken. Het doel van de EU is om het aandeel waterstof in 2050 fors te verhogen.

Zijn er waterstoffondsen?

Waterstofvoorraden zijn echter geen garantie voor veilige winsten. Het huidige waarderingsniveau is eerder gloeiende speculatie. Zelfs na de correctie van de vorige hoogtepunten sinds februari 2021 worden individuele aandelen in het waterstofsegment niet goedkoop gewaardeerd. Ook is nog niet duidelijk welke van de bedrijven de race gaat winnen. Het is daarom dringend noodzakelijk om de investering over meerdere bedrijven te spreiden.

Investeren in waterstoffondsen is dan ook de beste keuze voor de meeste investeerders. Inmiddels is er ook een actief beheerd waterstoffonds beschikbaar met de GG waterstof (WKN: A2QDR5). Het eerste waterstoffonds werd op 23 november 2020 goedgekeurd door BaFin en gelanceerd op 15 december 2020. Sindsdien is de GG-waterstof te vinden onder het effectenidentificatienummer A2QDR5 (ISIN: DE000A2QDR59). Meer informatie is verkrijgbaar bij de fondsmaatschappij HansaInvest en het portaal wasserstofffonds.de. Het fonds kan worden verkregen bij banken, financiële adviseurs en fondsmakelaardijen.